Οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες της κυβέρνησης και η καταστροφή του Αώου
Tελικά ούτε η Βάλια Κάλντα τη γλίτωσε αφού ο Σταύρος Καλαφάτης ενέκρινε εμμέσως
την εκτροπή του Αώου με την υπογραφή του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ποταμών Ηπείρου. Η εμμονή της κυβέρνησης αναμένεται να δημιουργήσει ένα νέο «Αχελώο» αφού αναμένεται προσφυγή κατά του Σχεδίου από φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις που εδώ και καιρό επισημαίνουν ότι το έργο αγγίζει τα όρια του πολιτικού σκανδάλου, με όρους τόσο περιβαλλοντικούς, όσο οικονομικούς και νομικούς.
Το έργο, που προβλέπει τη μεταφορά 70 εκατ. κυβικών μέτρων νερού τον χρόνο από το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου για τον εμπλουτισμό της λίμνης Παμβώτιδας είχε απορριφθεί το 2009 επί υπουργίας Μπιρμπίλη και επανήλθε στο προσκήνιο όταν υφυπουργός Υποδομών ανέλαβε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος όπως λένε οι φορείς της Ηπείρου, προώθησε αμέσως το έργο λίγο- πολύ ως φόρο τιμής στον πατέρα του και εμπνευστή του σχεδίου, πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Λευτέρη Καλογιάννη.
Ο κ. Καλογιάννης μπορεί να αποχώρησε από την 3η μνημονιακή κυβέρνηση, το σχέδιο, όμως, βρήκε υποστηρικτή στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη ο οποίος το υποστήριξε σθεναρά. Όπως λένε στην περιοχή, κανένας φορέας δεν έχει ταχθεί υπέρ του σχεδίου πλην της Περιφέρειας Ηπείρου. Και σημειώνουν ότι, ίσως, δεν είναι τυχαίο ότι αντιπεριφερειάρχης είναι η Τατιάνα Καλογιάννη, αδερφή του βουλευτή της ΝΔ.
Την εκτροπή του Αώου έχουν καταδικάσει οι περιβαλλοντικές οργανώσεις (WWF Ελλάς, Καλλιστώ, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Πίνδος Περιβαλλοντική και Αρκτούρος), επισημαίνοντας ότι η κατασκευή του αγωγού για τη μεταφορά του νερού και η διάνοιξη του δρόμου προβλέπεται να γίνει στη Β’ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου που, σύμφωνα με το νομικό καθεστώς, ορίζεται ως ζώνη διατήρησης οικοτόπων και ειδών και απαγορεύονται τέτοιου είδους δραστηριότητες.
Παράλληλα από τη μελέτη προκύπτει ότι το 80% του νερού θα προέρχεται από τον πυρήνα του εθνικού πάρκου, ενώ καταστροφικές θα είναι οι επιπτώσεις που θα επιφέρει στο οικοσύστημα η κατασκευή αγωγών για τη μεταφορά του νερού κατά μήκος 50 χιλιομέτρων!
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, έχουν χαρακτηρίσει το έργο διπλά καταστροφικό, επισημαίνοντας ότι «εκτός από την προφανή οικολογική καταστροφή στο υδάτινο σύστημα του Αώου, απειλεί να “ξεπλύνει” το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στα Γιάννινα και καθημερινά υποβαθμίζει το οικοσύστημα της Παμβώτιδας».
Να σημειωθεί ότι στο Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου περιλαμβάνονται 11 περιοχές που ανήκουν στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών: «Φύση 2000» (Natura 2000). Από αυτές οι έξι ανήκουν εξ ολοκλήρου στο Εθνικό Πάρκο, ενώ οι υπόλοιπες πέντε κατά ένα μέρος τους. Επίσης στο Εθνικό Πάρκο περιλαμβάνεται μια περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Στο Εθνικό Πάρκο απαντώνται 1.800 είδη χλωρίδας, περί τα 60 είδη θηλαστικών, 166 είδη πουλιών, 30 είδη ερπετών και 17 είδη ψαριών.
Ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση Σαμαρά η οποία περί άλλων τυρβάζει για πολλοστή φορά.
Πηγή: topontiki.gr