Τι φόρο θα πληρώσετε για το Ι.Χ σας το 2014

2013-07-29 13:50

Στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν μπλέξει για πολλοστή φορά τα «μπούτια» τους στην απέλπιδα

προσπάθεια που καταβάλλουν για την εξεύρεση  πόρων προκειμένου να κλείσουν τις μεγάλες οικονομικές τρύπες, απομυζώντας για ακόμη μια φορά (ως πότε;) τον Έλληνα φορολογούμενο. Αυτή την φορά στο "στόχαστρο" είναι τα Ι.Χ αυτοκίνητα  με το υπουργείο οικονομκών να μην έχει κατασταλάξει ακόμη στον τρόπο φορολόγησης αυτών, αναζητώντας βεβαίως την αποδοτικότερη λύση σε ότι αφορά στην εισροή εσόδων στα ταμεία του κράτους.  

Την μία φορά ισχύει ως μέτρο φορολόγησης ο κυβισμός, αν αυτό δεν αποδώσει τα αναμενόμενα έσοδα τότε λαμβάνεται υπ΄όψιν η εργοστασιακή αξία., οι φορολογήσιμοι ίπποι κ.ο.κ. Επειδή όμως κατά τα φαινόμενα τίποτε δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα έσοδα  στο υπουργείο του Στουρνάρα, κρίθηκε σκόπιμο να εξεταστούν μοντέλα φορολόγησης  αυτοκινήτων που ισχύουν σε άλλες χώρες του κόσμου και ειδικά στην Ευρώπη (συγκρίνοντας βεβαίως ανόμοια μεγέθη) προκειμένου να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις οι οποίες και θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του νέου έτους.

Η μεγάλη ανατριχίλα!!!

 

Τα μοντέλα φορολόγησης των Ι.Χ που υιοθετούνται στην Ευρώπη, χρησιμοποιούν ως βάση τα ακόλουθα μεγέθη:

  • Τον κυβισμό. Είναι το μοντέλο που χρησιμοποιούμε και εδώ στην Ελλάδα. Θεωρείται άδικο διότι δεν λαμβάνεται υπόψη η πραγματική αξία του αυτοκινήτου αλλά μόνο το μέγεθος του κινητήρα. Ο κυβισμός θεωρείται ξεπερασμένο μέγεθος φορολόγησης καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες εφαρμόζοντας την λογική του downsizing κατασκευάζουν μαζικά αυτοκίνητα με μικρό κινητήρα και μεγάλη ιπποδύναμη.
  • Την εργοστασιακή αξία. Θεωρείται δικαιότερος τρόπος φορολόγησης καθώς εν πολλοίς προσεγγίζεται η λιανική τιμή. Ωστόσο, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δεν διαθέτει βάση δεδομένων (?) με τις εργοστασιακές αξίες ενώ για τις εταιρείες εισαγωγής αυτοκινήτων είναι εύκολο να προσαρμόσουν τις τιμές στα επιθυμητά επίπεδα.
  • Τους φορολογήσιμους ίππους. Το μοντέλο αυτό είναι παρεμφερές με τον κυβισμό καθώς οι φορολογήσιμοι ίπποι συνδέονται με τον κυβισμό.
  • Την ισχύ  του κινητήρα. Ίσως ο δικαιότερος τρόπος φορολόγησης δεδομένου ότι η ισχύς αποτυπώνει την πραγματική ιπποδύναμη του αυτοκινήτου.
  • Την τιμή λιανικής. Θεωρείται περίπλοκος τρόπος φορολόγησης αυτοκινήτων καθώς περιέχει το κέρδος του εισαγωγέα, με την τιμή λιανικής να επαφίεται και να διαμορφώνεται βεβαίως ανάλογα με την πολιτική της εταιρείας, την εκάστοτε εικόνα της αγοράς κ.ο.κ. .

 

Υ.Γ: Ο Βενιζέλος με την 7άρα ΒMW των 4,4 λίτρων και μάλιστα θωρακισμένη (γιατί άραγε;) αξίας 750.000 ευρώ περίπου (λεφτά υπάρχουν) πόσο πρέπει να φορολογηθεί; πως είπατε αυτά τα πληρώνει ο μ@@ακας Έλληνας φορολογούμενος μεταξύ άλλων; Εντάξει καταλάβαμε.

 


Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδα Webnode