Νέα από τον Δήμο Ηγουμενίτσας

2024-07-15 09:14

Επίσκεψη Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα στην Ηγουμενίτσα

Το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024 επισκέφθηκε το Δημαρχείο Ηγουμενίτσας, 

ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας. Στη συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Παναγιώτη Νταή, συζητήθηκαν τα μείζονα θέματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής, αλλά και οι μεγάλες αναπτυξιακές προκλήσεις για την περιφερειακή οικονομία. Αναλυτικότερα, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, ενημέρωσε τον κ. Δούκα για την πρωτοβουλία – σε συνεργασία με άλλους Δήμους της χώρας που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα – να υποβληθεί πρόταση προς το ΥΠ.ΕΣ. και την ΚΕΔΕ, προκειμένου να συμπεριληφθεί στα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ η ύπαρξη λιμένων η λειτουργία των οποίων επιβαρύνει οικονομικά και περιβαλλοντικά τους Δήμους, ώστε να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση προς αυτούς.

Επίσης, ο κ. Νταής έθεσε το ζήτημα της χρηματοδότησης για την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση των απαραίτητων έργων προστασίας, ανάδειξης και προβολής των περιοχών NATURA που βρίσκονται στα όρια του Δήμου (παραλίες Δρέπανο, Μακρυγιάλλι, λίμνη Καλοδικίου) με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και την ανάπτυξη ήπιων μορφών εναλλακτικού τουρισμού. Ακόμη, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, ενημέρωσε τον Δήμαρχο Αθηναίων για την εθνική, οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αναγκαιότητα άμεσης ολοκλήρωσης της μελέτης σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με τα Ελληνοαλβανικά σύνορα (τελωνείο Μαυρομματίου) – στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται η περιφερειακή οδός Ηγουμενίτσας – καθώς και για την άμεση ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, ταυτόχρονα με την προσπάθεια αναβάθμισης της λειτουργίας του προαναφερόμενου Τελωνείου. Επιπρόσθετα, η βελτίωση της βατότητας και των υποδομών της εθνικής οδού Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας, αποτέλεσε το επόμενο στάδιο της ενημέρωσης, καθώς αποτελεί εθνικό δρόμο με αυξημένο φόρτο κυκλοφορίας, αλλά και βαθμό επικινδυνότητας, μετά και την ολοκλήρωση της Αμβρακίας Οδού, μέσω της οποίας η πρόσβαση στην Ηγουμενίτσα κατέστη ευκολότερη και πιο οικονομική.     

Τέλος, ο κ. Νταής – ως Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου – τόνισε την ανάγκη εκπόνησης και εφαρμογής ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για την οικονομική, διοικητική και διαχειριστική υποστήριξη των μικρών και ορεινών Δήμων, καθώς αυτοί αποτελούν την πλειονότητα των Δήμων της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο κ. Δούκας, κατανόησε πλήρως τα ζητήματα που τέθηκαν και υποσχέθηκε την αμέριστη συμπαράσταση στην προσπάθεια ικανοποίησής τους, ως επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας της ΚΕΔΕ, αλλά και λόγω του ειδικού βάρους που διαθέτει η θέση του Δημάρχου Αθηναίων.

Ο κ. Νταής, ευχήθηκε στον κ. Δούκα καλή επιτυχία στην προσπάθεια διεκδίκησης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ευχόμενος να διεξαχθεί ένας προεκλογικός αγώνας βασισμένος σε προγραμματικό πολιτικό λόγο, να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές και να επικρατήσει η ενότητα της δημοκρατικής – προοδευτικής παράταξης μετά τις εκλογές.  

Συνεργασία Δήμου Ηγουμενίτσας – ΟΦΥΠΕΚΑ για τη Λίμνη Καλοδικίου

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, παρουσιάστηκε από τον ΟΦΥΠΕΚΑ η μελέτη για την προστασία της λίμνης Καλοδικίου, η οποία καταδεικνύει με τον πιο επιτακτικό τρόπο πως απαιτούνται άμεσα μέτρα για την αναστροφή της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης. Οι κυριότεροι κίνδυνοι προέρχονται από την λειψυδρία και τη μείωση του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς και από την λειτουργία γεωτρήσεων περιμετρικά της λίμνης.

Η οριστική επιβεβαίωση όμως των κινδύνων, πρέπει να προέλθει μέσω μιας οργανωμένης προσπάθειας επιστημονικής παρακολούθησης των δεδομένων, η οποία αποφασίστηκε να καταβληθεί από κοινού από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τον Δήμο. Από την παρακολούθηση αυτή θα ωριμάσουν οι προϋποθέσεις για την εκπόνηση των μελετών και την υλοποίηση των έργων που είναι αναγκαία για την προστασία και ανάδειξη της λίμνης Καλοδικίου.

Είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ ασχολείται με συστηματικό τρόπο με την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των απειλών της λίμνης Καλοδικίου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια αυτή – αγνοώντας όψιμες φωνές που μόλις πρόσφατα ανακάλυψαν την αξία της περιοχής – ώστε σε προοπτική πενταετίας να εκπονηθούν οι μελέτες και να εκτελεστούν τα έργα, προκειμένου η περιοχή αυτή, με την ύψιστη περιβαλλοντική σπουδαιότητα, να προστατευτεί και να αποτελέσει πόλο ήπιας ανάπτυξης μορφών εναλλακτικού τουρισμού.